Få vores nyheder på mail

FødevareBanken dækker nu også Fyn

Pressemeddelelse   •   Nov 02, 2018 08:33 CET

FødevareBanken Region Syd med Helle Rosendahl og Ole Lundtang i spidsen, har nu også en rute til væresteder og herberger i Odense

Den landsdækkende organisation FødevareBanken, der bekæmper madspild og madfattigdom åbner nu en ny rute til Odense, hvorbeboerne på væresteder, herberger og døgninstitutionerfremover får glæde af frisk overskudsmad. FødevareBanken tager dermed endnu et skridt mod landsdækkende status.

Torsdag den 8. november krydser en af FødevareBankens kølebiler for første gang kommunegrænsen til Odense. Bilen vil være fyldt med frisk overskudsmad fra Danmarks førende fødevareproducenter, der bliver leveret direkte til herberger, væresteder og døgninstitutioner i Fyns største by.

”Siden vi åbnede vores afdeling i Kolding i december sidste år, har det været planen, at den afdeling med tiden skal dække hele Region Syd. Med en ny rute til Odense hver uge, er endnu en milepæl nået, ” siger Fødevarebankens direktør Karen-Inger Thorsen og fortsætter.

”Vi ved, at der findes masser af overskudsmad og desværre er der også mange mennesker, der har brug for et sundt og nærende måltid mad, så det har længe været et ønske for FødevareBanken at nå bredere ud med det vi gør. ”

I Odense hver torsdag
FødevareBanken har allerede en ugentligrute til Middelfart. Den nye rute til Odense køres hver torsdag og blandt modtagerne er bl.a. Reden, et frirum for kvinder i misbrug og prostitution. Hertil kommer en række væresteder, herberger og døgninstitutioner.

Maden kommer bl.a. fra Arla, Aarstiderne, Unilever og Netto, som FødevareBanken har et strategisk samarbejde med. Således har Danmarks største supermarkedskæde og FødevareBanken slået sig sammen om en række aktiviteter for at bekæmpe madspild. F.eks.app´en ’Mad skal spises’, hvor forbrugere kan se, hvilke datovarer de kan finde i deres nærmeste dagligvarebutikker. Og hvis de odenseanske borgere har lyst til at støtte, at maden fra Fødevarebanken kommer de udsatte i Odense til gavn, kan man vælge at donere deres flaskepant til FødevareBanken i Nettos butikker.

Lokal støtte
Og i Netto ser man også frem til, at FødevareBankens nye rute til Odense.
”Vi glæder os over, at den vigtige støtte, vores kunder i Odense allerede giver til FødevareBankens arbejde, bl.a. ved at donere deres flaskepant i Nettos butikker eller købe vores vandflasker, hvor et fast beløb går til FødevareBanken nu med en rute til Odense er med til at støtte de lokale væresteder her i byen,” siger Henrik Holst Jensen, Regionschef på Fyn, Netto.

FødevareBanken er en NGO, der samler overskudsmad ind hos grossister, fødevareproducenter og primærproducenter og fordeler det fødevaresikkert og sporbart til organisationer for socialt udsatte. Det er mad, der aldrig er for gammelt, men som af mange forskellige årsager alligevel ikke kan sælges. Maden transporteres i kølebiler til Fødevarebankens tre lagre rundt omkring i Danmark – København, Aarhus og Kolding. Herfra køres det ud til organisationer for socialt udsatte.

Tre tons mad hver dag
Hver eneste dag året rundt, fordeler FødevareBanken således ca. 3 tons overskudsmad, svarende til 7.600 måltider dagligt, 2.285.000 årligt og er dermed Danmarks eneste og største organisation, der systematisk, fødevaresikkert og sporbart, håndterer madoverskud, der ellers ville være blevet smidt ud.

Med ruten til Odense stiger behovet for overskudsmad og direktør i FødevareBanken Karen-Inger Thorsen har derfor en opfordring til de fynske fødevarevirksomheder:

”Såfremt der er virksomheder, der ligger inde med større partier af fødevarer, der intet fejler, men som af forskellige årsager alligevel ikke kan sælges, så må I endelig kontakte FødevareBanken. Det kan både være enkelt partier eller en løbende aftale. Vi behandler maden fødevaresikkert og sørger for, at maden i stedet for at blive smidt ud, kommer ud til de allersvageste medborgere,” siger hun.

FødevareBanken er en non-profit organisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark. På den ene side kasseres der dagligt enorme mængder mad i fødevarebranchen, hvilket betyder spild af ressourcer og en belastning for miljøet. På den anden side er en del af de dårligst stillede i vores samfund ofte frataget muligheden for et dagligt og nærende måltid, som har afgørende betydning for deres sundhed. Det kæmper vi for at ændre.