Få vores nyheder på mail

​FødevareBanken udleverer over 1000 tons overskudsmad til socialt udsatte

Pressemeddelelse   •   Jan 17, 2019 10:32 CET

FødevareBanken leverede i 2018 over 1.000 tons overskudsmad til socialt udsatte i hele landet. Foto: Nikolai Linares

Danmarks største ngo, der håndterer overskudsmad til socialt udsatte, uddelte i 2018 1080 tons overskudsmad. Det svarer til 7.400 måltider frisk overskudsmad hver eneste dag. Tallet er udtryk for, at flere og flere virksomheder arbejder fokuseret på at undgå madspild.

FødevareBanken har haft endnu et år, hvor mere overskudsmad er blevet samlet ind og viderefordelt til organisationer for socialt udsatte. 1.080 tons er det blevet til i 2018, svarende til 2.700.000 måltider for socialt udsatte.

”Vi ser det ikke nødvendigvis som et udtryk for, at der er mere mad at hente, men at flere og flere fødevarevirksomheder er opmærksomme på muligheden for at donere maden fremfor at smide den ud, som de før ville have gjort – og det er jo positivt,” siger Karen-Inger Thorsen, der er direktør i FødevareBanken.

Tæt på landsdækkende
I slutningen af 2017 åbnede FødevareBanken sin tredje afdeling i Kolding, der med tiden skal dække hele Region Syd. Der findes allerede afdelinger i København og Aarhus og med nye ruter fra Kolding til bl.a. Esbjerg, Grindsted og Odense, er FødevareBanken tæt på at blive så landsdækkende, som ambitionen er.

”Vores setup, der har stor fokus på fødevaresikkerhed, stor skala og systematik er helt afgørende for, at de store fødevareproducenter og grossister er trygge ved den løsning, vi tilbyder. Og så er det jo helt unikt, at vi udover at være med til at bekæmpe madspild også kan garantere, at maden går til socialt udsatte,” siger Karen-Inger Thorsen.

”Det er godt at vide, at der i Danmark findes en organisation, der så professionelt og systematisk i samarbejde med virksomhederne er med til at løse et stort problem med madspild. Når det kommer til at bekæmpe madspild, skal der handling til - og den leverer FødevareBanken og de mange frivillige hver dag.

At maden så oven i købet kommer nogle af vores svageste medborgere til gavn, er ekstra positivt,” siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Mange gode aktiviteter i 2018
2018 har i det hele taget været et år, hvor FødevareBanken har udviklet sig med store skridt. Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie kom på besøg - to gange. Organisationen rundede over 230 frivillige, og i julen afviklede FødevareBanken et succesfuldt samarbejde med Netto i forbindelse med uddeling af overskudsmad. Og så var organisationen i efteråret endnu engang vært for en stor madspildskonference med de vigtigste spillere i branchen, herunder Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

”Udover at vi konkret og hver eneste dag afhjælper et problem med overskudsmad, har vi også mere og mere fokus på at facilitere tiltag, der på tværs af branchen kan være med til at reducere madspild,” siger Karen-Inger Thorsen og fortsætter:

”Jeg synes, at vi i højere og højere grad lykkes med at vise, hvad der kan ske, når civilsamfundet og erhvervslivet arbejder sammen”.

Det er med et spændende og fremgangsrigt 2018 i bagagen, at FødevareBanken går ind i et 2019, der tegner mindst lige så spændende. Her tager FødevareBanken endnu et nyt skridt, idet organisationen med støtte fra Nordea-fonden, skal i gang med et projekt, der skal være med til at udbrede madfællesskaber i almene boliger.

”Vi får løbende henvendelser fra mennesker, som er socialt udsatte på den ene eller anden måde, men som ikke kan eller ikke ønsker at benytte sig af de steder, vi allerede leverer til. Dem håber vi at nå med det nye projekt,” slutter direktør i FødevareBanken Karen-Inger Thorsen.

FødevareBanken er en non-profit organisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark. På den ene side kasseres der dagligt enorme mængder mad i fødevarebranchen, hvilket betyder spild af ressourcer og en belastning for miljøet. På den anden side er en del af de dårligst stillede i vores samfund ofte frataget muligheden for et dagligt og nærende måltid, som har afgørende betydning for deres sundhed. Det kæmper vi for at ændre.