Få vores nyheder på mail

Forbrugerne ønsker at flere virksomheder tager ansvar for madspild

Pressemeddelelse   •   Nov 26, 2018 16:46 CET

Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, direktør i FødevareBanken Karen-Inger Thorsen, Koldings borgmester Jørn Pedersen og direktør for Easyfood Flemming Paasch deltog alle i FødevareBankens madspildskonference. Foto: FødevareBanken

En ny undersøgelse lavet af YouGov viser, at en stor del af forbrugerne ikke synes, at landbruget, fødevarevirksomheder og engrosleddet tager nok ansvar for at mindske madspildet. En stor del af dem kender slet ikke til virksomhedernes indsats.

Efterhånden er de fleste forbrugere klar over, hvad detailkæderne gør for at bekæmpe madspild.
Det kniber mere med kendskabet til, hvad aktørerne tidligere i kæden såsom primærproducenter, fødevarevirksomheder og engrosledet egentlig gør for at bekæmpe den store samfundsudfordring madspild er.

En ny undersøgelse madspildsorganisationen FødevareBanken har fået lavet viser, at 57% af forbrugerne enten ikke synes at primærproducenterne gør nok for at bekæmpe madspild eller i hvert fald ikke ved, hvad de gør.
Tallet er 52 %, når det kommer til Fødevareindustrien og hele 63 %, når det gælder engrosleddet.

Samtidig viser en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer, at 64% af forbrugerne mener, at Klima & Miljø bør være den absolutte topprioritet for regeringen de næste fire år indenfor fødevareområdet.

”Tallene viser, at forbrugerne har fokus på bæredygtighed og at det betyder noget for dem, men også at virksomhederne enten ikke gør nok ved det eller i hvert fald helt sikkert ikke får fortalt, hvad de gør, ” siger direktør i FødevareBanken Karen-Inger Thorsen.

Madspild fra alle vinkler, var på agendaen, da FødevareBanken mandag afholdt sin årlige konference hos Easyfood i Kolding. Konferencen samlede ca. 70 interessenter primært fra fødevarevirksomheder i hele landet og sætter fokus på, hvordan man kan bekæmpe madspild, hvad enten man er en stor international fødevarevirksomhed, minister, forsker eller iværksætter. Der var besøg af både prominente gæster såsom Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, Koldings borgmester Jørn Pedersen samt en række repræsentanter indenfor industrien, bl.a. repræsentanter fra Sallinggroup, Coop, Landbrug & Fødevarer, Hørkram, Danpo, Teknologisk Institut og Chr. Hansen.

Blandt andet fortalte Anne Louise Dannesboe, sektionsleder hos Teknologisk Institut om hvordan man kan bruge fremtidens fødevareteknologier til at reducere madspild og om hvordan instituttet bl.a. har udviklet chips, hvor man bruger fiskeskind. Peter Thøysen, Director Commercial Development fra ingrediensvirksomheden Chr. Hansen – fortalte om at reducere madspild ved hjælp af naturens egne ressourcer, der bl.a. kan være med til at øge holdbarheden i f.eks. youghurt. Iværksætteren Michael Haase præsenterede sin app Plantjammer, der skal gøre det lettere forbrugeren at få brugt de varer, de allerede har købt ind.

”Det har været en god og spændende dag og jeg er begejstret for at så mange spændende oplægsholdere og repræsentanter fra fødevaredanmark har lyst til at deltage og ikke mindst bidrage,” slutter Karen-Inger Thorsen.

FødevareBanken er en non-profit organisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark. På den ene side kasseres der dagligt enorme mængder mad i fødevarebranchen, hvilket betyder spild af ressourcer og en belastning for miljøet. På den anden side er en del af de dårligst stillede i vores samfund ofte frataget muligheden for et dagligt og nærende måltid, som har afgørende betydning for deres sundhed. Det kæmper vi for at ændre.