Få vores nyheder på mail

H.K.H. Prinsesse Marie leverede overskudsmad på skole i Ishøj

Pressemeddelelse   •   Dec 18, 2018 11:31 CET

H.K.H. Prinsesse Marie i morgenmadscafeen på Gildbroskolen i Ishøj sammen med køkkeleder Anette Lene Hjortholm-Jensen

Det var en veloplagt Prinsesse Marie, der tirsdag morgen besøgte morgenmadscafé’en på Gildbroskolen i Ishøj.

Prinsessen ankom i FødevareBankens kølebil sammen med en af organisationens frivillige og direktøren Karen-Inger Thorsen. Herefter var Prinsessen med til at udlevere mad til morgenmadscafeen, der hver morgen bespiser ca. 50-80, der kommer i skole uden at have fået morgenmad.


Prinsessen fik mulighed for at møde og tale med de børn, der dagligt benytter sig af morgenmadsklubben og børnene var nysgerrige og benovede over det fine besøg.

FødevareBanken er en NGO, der samler overskudsmad ind hos grossister, fødevareproducenter og primær producenter. Det er mad, der aldrig er for gammel, men som af mange forskellige årsager alligevel ikke kan sælges. Det kan være på grund af fejl på etiketten, sæsonvarer, overproduktion, kort dato eller andre forhold.

Maden fordeles fra vores tre lagre rundt omkring i Danmark – København, Aarhus og Kolding. Herfra køres det ud til organisationer for socialt udsatte – som f.eks. Mændenes Hjem, Reden, Kirkens Korshærs væresteder, herberger, kvindehjem etc. og altså morgenmad til 24 skoler i socialt udsatte områder, hvor eleverne ofte kommer i skole uden at have spist morgenmad.

Hver eneste dag året rundt, fordeler FødevareBanken ca. tre tons overskudsmad, svarende til 7.600 måltider dagligt, 2.285.000 årligt og vi er dermed Danmarks eneste og største organisation, der systematisk, fødevaresikkert og sporbart håndterer madoverskud, der ellers ville være blevet smidt ud. Vores organisation er i høj grad drevet af frivillighed, idet det er organisationens ca. 250 frivillige, der sørger for at afhente og distribuere maden. De frivillige repræsenterer de fleste lag i samfundet og er især domineret af ældre mænd, hvilket også er usædvanligt for en frivillig organisation. Herudover er der ca. 15 lønnede medarbejdere.

FødevareBanken er støttet af en række store danske fonde, herunder Velux Fonden, Oak Foundation, Den A.P. Møllerske Støttefond, Tryg Fonden, Kronprinsparrets Fond. Herudover arbejder vi med medlemsskaber og erhvervspartnerskaber for at få økonomien til at hænge sammen. Vores maddonorer tæller store virksomheder som f.eks. Netto, Arla, Aarstiderne, Tulip, Dagrofa, Coop og Salling Group.

Vi nyder også storpolitisk velvilje. De fleste fødevareordfører samt alle tidligere fødevareministre har besøgt os, ligesom den nye minister netop har været her.

Om Gildbroskolen:Gildbroskolen er en folkeskole i Ishøj med 480 elever heraf ca. 64% med anden etnisk herkomst end dansk. På skolen er såvel almenklasser som special-, ordblinde- og modtageklasser samt 10. klasse. En del af skoledistriktet hører til i den lavere socioøkonomiske ende, hvilket er årsagen til, at skolen kan modtage mad fra FødevareBanken. Tilbuddet om gratis morgenmad er for alle skolens elever hver dag fra kl. 07.30-07.55.FødevareBanken er en non-profit organisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark. På den ene side kasseres der dagligt enorme mængder mad i fødevarebranchen, hvilket betyder spild af ressourcer og en belastning for miljøet. På den anden side er en del af de dårligst stillede i vores samfund ofte frataget muligheden for et dagligt og nærende måltid, som har afgørende betydning for deres sundhed. Det kæmper vi for at ændre.