Få vores nyheder på mail

​Overskudsmad fra årets Smukfest kan formentlig stille sulten for over 3.000 socialt udsatte

Pressemeddelelse   •   Aug 04, 2017 11:52 CEST

Også i år sørger FødevareBankens frivillige for at samle overskudsmad ind på Smukfest og fordele det til organisationer for socialt udsatte børn, unge og voksne.

Tekst: Ole Jeppesen

Sidste år stod 42 væresteder, krisecentre, forsorgshjem med mere parat til at overtage de 3,5 tons mad, som blev til overs på Smukfest. I år er antallet af modtagerorganisationer steget til 65, hvilket betyder, at FødevareBanken kan nå ud til endnu flere socialt udsatte – mere eller mindre eksakt 3.367 brugere i det nord- og midtjyske.

- Qua at vi nu er oppe på 65 modtagerorganisationer i Nord- og Midtjylland, kan vi potentielt aftage langt større mængder fødevarer fra Smukfest og nå ud til endnu flere udsatte i samfundet. Dermed får vi nu i endnu højere grad mulighed for at mindske madspildet og gavne flere, der ellers ikke ville få et nærende måltid, siger Jesper Kinnerup, driftschef i FødevareBanken, Aarhus.

I år møder FødevareBanken op på Smukfest med 10 frivillige, som søndag aften d. 13/8 og mandag d. 14/8 står klar til at modtage den eventuelle overskudsmad, som madboderne måtte have, når festivalen slutter.

- Vi modtager ikke færdigproducerede burgere og den slags, men derimod de råvarer, som madboderne ikke har fået anvendt – salat, brugerboller, kød, mælk med mere. De fødevarer, som vi modtager, bliver ugen efter kørt ud til vores modtagere, som er organisationer, der arbejder med socialt udsatte – f.eks. krisecentre, væresteder for hjemløse, bosteder for psykisk sårbare med videre, forklarer Jesper Kinnerup fra FødevareBanken.

Giver mening på flere planer

Talsmand for Smukfest, Poul Martin Bonde, glæder sig over, at samarbejdet med FødevareBanken fortsætter – og at målgruppen er vokset:

- Det er et samarbejde, der giver rigtig god mening – at overskydende madvarer kan komme andre til gode. Og så passer det virkelig godt ind i de mål, vi også har for vores eget arbejde i Smukfonden – at hjælpe ensomme og udsatte, som jo præcis er dem, der får gavn af maden her, siger Poul Martin Bonde.

Hvad er jeres forventninger til årets resultat?

- Det er jo lidt dobbelt. På den ene side er det jo godt for vores handlende, at de rammer så rigtigt som muligt i deres indkøb – på den anden side, så giver det jo mere mad til modtagerne, hvis de rammer forkert, lyder det fra talsmanden.

Denne holdning deles af driftschefen i FødevareBanken, Aarhus:

- Vi har ikke en direkte målsætning om at indsamle enorme mængder mad, da dette jo betyder tab for restauratørerne. Derimod stiler vi efter, at endnu flere socialt udsatte generelt skal få glæde af den indsamlede mad, siger Jesper Kinnerup.

FødevareBanken er en non-profit organisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark. På den ene side kasseres der dagligt enorme mængder mad i fødevarebranchen, hvilket betyder spild af ressourcer og en belastning for miljøet. På den anden side er en del af de dårligst stillede i vores samfund ofte frataget muligheden for et dagligt og nærende måltid, som har afgørende betydning for deres sundhed. Det kæmper vi for at ændre.