Få vores nyheder på mail

​S-udspil om madspild: FødevareBanken – der skal mere til

Pressemeddelelse   •   Maj 29, 2019 10:22 CEST

Madspild finder sted mange andre steder end i supermarkederne og der skal ses på hele værdikæden

Danmarks største madspildsorganisationen FødevareBanken hilser Socialdemokratiets nye udspil om madspild velkomment, da bekæmpelse af madspild har markant indflydelse på Co2 udledningen. Madspild finder dog sted mange andre steder end i supermarkederne og der skal ses på hele værdikæden

I FødevareBanken forhindrer man hver dag over tre tons frisk overskudsmad i at blive smidt ud. Maden indsamles hos fødevareproducenter og grossister og fordeles til sociale organisationer over hele landet. Fødevaresikkert, sporbart og i stor skala.

Derfor hilser direktør i FødevareBanken Karen-Inger Thorsen Socialdemokratiets forslag velkomment.

”Det er positivt at socialdemokratiet tager fat i denne dagsorden. For den er vigtig og bekæmpelse af madspild er faktisk et af de steder, hvor man kan gøre den største forskel også i forhold til CO2-udledning,” siger hun.

Desværre fokuserer udspillet sig næsten udelukkende om supermarkedernes madspild, der kun udgør ca. 23 % procent af madspildet. Det største madspild finder sted i husholdningerne og i proces- og primærproduktionen.

Mange kalder donation af overskudsvarer for symptombehandling, men i en så højt udviklet fødevareproduktion, som finder sted i Danmark vil overproduktion, fejlproduktioner, emballagefejl etc. altid finde sted og det mad skal ikke gå til spilde, men gøres brug af.

Udover det er forbrugerne vant til at, der selv helt frem til lukketid er fyldte hylder i supermarkederne. Der skal også en holdningsbearbejdning til her.

Synliggør madspild
”Vores samarbejde med vores leverandører er med til at synliggøre det madspild de har og vi ligger inde med al relevant data på området, ligesom vi arbejder forebyggende i samarbejder på tværs af værdikæden,” siger Karen-Inger Thorsen.

Hun kan godt forstå, at Socialdemokratiet truer med et direkte forbud imod madspild, men mener ikke det er løsningen.

”Der kan og skal helt sikkert gøre mere på området, men vi tror ikke på forbud. Det ender blot med at sende aben videre i systemet, hvor det så bliver til madspild,” siger hun.

I stedet foreslår hun en ’Happy Hour’, hvor supermarkederne i den sidste del af åbningstiden sælger de udgående varer til en meget lav pris.

”Alt det der ryger i containeren efter kl. 22, kunne man med fordel sælge til en meget lav pris i timen inden lukketid. Det ville kunne reducere madspildet fra supermarkederne,” siger Karen-Inger Thorsen.

Hun slutter med at invitere Mette Frederiksen eller en evt. kommende ny fødevareminister på besøg i FødevareBanken og diskutere løsninger.

”Vi har arbejdet med det her felt siden 2008 og har en masse data og viden, som vi meget gerne deler ud af. Det er en dagsorden, der kræver mange indsatser, men hver især kan vi være med til at gøre en forskel,” siger Karen-Inger Thorsen.

Om FødevareBanken

FødevareBanken er en non-profit NGO, der formidler madoverskud fra fødevareindustrien til organisationer, der arbejder med socialt udsatte. Vores modtagere er bl.a. kollegier for unge mødre og deres børn, væresteder, herberger, børnehjem og andre steder for de mest udsatte i vores samfund.

FødevareBanken er en non-profit organisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark. På den ene side kasseres der dagligt enorme mængder mad i fødevarebranchen, hvilket betyder spild af ressourcer og en belastning for miljøet. På den anden side er en del af de dårligst stillede i vores samfund ofte frataget muligheden for et dagligt og nærende måltid, som har afgørende betydning for deres sundhed. Det kæmper vi for at ændre.